Assistant Technician, SR,Technician,Supervisor,Engineers if It...

Assistant Technician, SR,Technician,Supervisor,Engineers if It is Helpful you? tell me

  1. What is Current? Ans.Flow of electrons in to Conductors (Amps).

  2. What is Voltage? Ans. Potential different of any two Conductors (Volts).

  3. What is Electricity? Ans.Electricity is phenomenon by switch and object acquires the property of attracting light objects. The Electricity cannot be seen but its effect can be seen.

  4. What is Switch? Ans.A Switch is used for make or breaks the Electrical power.

  5. What is Work? Ans. Work is to be done by the Force.

  6. What is Energy? Ans. Energy is a Capacity of doing work.

  7. What is Three phase Voltage? Ans. 440 Voltages.

  8. What is Single phase Voltage? Ans. 220 Voltages.

  9. What is 3 phase AC current formula? Ans. 3 x VL x IL x Cos 0

  10. What is Single Phase Current formula? Ans. P = V x I x Cos 0

  11. What is Electrical Color Code? Ans. RED, YELLOW, BLUE, BLACK & YELLOW/GREEN.

  12. What is Electronic Color Code? Ans.(0) Black, (1) Brown, (2) Red, (3) Orange, (4) Yellow, (5) Green, (6) Blue, (7) Violet, (8) Grey, (9) White, (0.1) Gold, (0.01) Silver.

  13. Write the cable size available in the market? Ans.1.5,2.5,4,6,10,16,25,35,50,70,95,120,150,185,240,300,400,600sqr mm etc.

  14. Write the Gland size available in the market? Ans.20mm, 25mm, 32mm, 40mm, 50mm, 63mm, 75mm etc.

  15. What is the minimum size of conduit pipe use for Lighting and power circuits? Ans.20mm dia conduit pipe.

  16. What is the minimum size of wires used for lighting circuits? Ans.2.5 sqr.mm wires.

  17. What is the minimum size of wires used for a power outlet circuits? Ans. 4.0 sqr.mm wires.

  18. What is the minimum size of wires used for a cooker outlet circuits? Ans.6.0 sqr.mm wires.

  19. How many single core wires can be installed in the flowing conduits pipe? Ans. a. 2.5sqr mm wires in 20mm dia conduit pipe – 5 No’s wires. b. 2.5sqr mm wires in 25mm dia conduit pipe – 9 No’s wires. c. 4.0sqr mm wires in 20mm dia conduit pipe – 3 No’s wires. d. 4.0sqr mm wires in 25mm dia conduit pipe – 6 No’s wires.

  20. What is the Rating of ELCB, RCCB and RCD using for a final circuit? Ans. a. Lighting circuits for ELCB, RCCB and RCD rating is- 100mA. b. A/C circuits for ELCB, RCCB and RCD rating is- 100mA. c. Socket outlet circuits for ELCB, RCCB and RCD rating is - 30mA. d. Cooker outlet circuits for ELCB, RCCB and RCD rating is - 30mA.

  21. What is the different of KW and KVA? Ansa. KW / Kilo Watt are the unit of real power. b. KVA / Kilo Volt Ampere are the unit of apparent power.

  22. What is the function of Starter in Tube lights? Ans.Give a start Torque.

  23. What is the function of Capacitor in Tube lights? Ans.Lagging of Voltage. Power factor improved.

  24. What is the function of Igniter? Ans.Ignite the power. Power Boosting.

  25. What is the function of Choke? Ans. Choke is given presser/big presser to tube lights.

  26. How many Two gang Sockets can be installed for Ring circuits? Ans. 4 No’s two gang sockets.

  27. How many one gang Sockets can be installed for Ring circuits? Ans. 8 No’s one gang sockets.

  28. How many two gang Sockets can be installed for Radial circuits? Ans. 1 No’s two gang sockets.

  29. How many one gang Sockets can be installed for Radial circuits? Ans. 2 No’s one gang sockets.

  30. What is the rating of MCB or RCB used for a Ring circuits? Ans. 32 Amps MCB or RCB can used.

  31. What is the rating of MCB or RCB used for a Radial circuit? Ans. 20 Amps MCB or RCB can used.

  32. What is the different between ELCB and RCCB? Ans. ELCB is given Earth Leakage Protection and RCCB is given Overload Protection.

  33. What is ELCB and what is the function of it? Ans. Earth Leakage Circuit Breaker. This is the Safety device used for earth leakage protection and avoids the Electric shock. It is used main incomer of distribution board.

  34. What is RCCB and what is the function of it? Ans. Residual Current Circuit Breaker. This breaker is used for overload current and short circuit current protection. It is used for main incomer of distribution board.

  35. What is RCD and what is the function of it? Ans. RCD means Residual Current Device. This is a safety device used for Earth leakage protection, overload protection and short circuit current protection. It is used for main incomer and secondary series connection of distribution board.

  36. What is MCB and what is the function of it? Ans. MCB means Miniature Circuit Breaker. This breaker is used for overload and short circuit current protection. It is connected to the series of distribution board. 38 What is RCB and what is the function of it? Ans. RCB means Residual Current Device. This breaker is used for overload and short circuit current protection. It is connected to the series of distribution board.

  37. What is MCCB and what is the function of it? Ans. MCCB means Molded Case Circuit Breaker. This breaker is used for overload and short circuit current protection. It is used for main incomer of MDBs and SMDBs.

  38. What is ACB and what is the function of it? Ans. ACB means Air Circuit Breaker. This breaker is used for safe making and Breaking of Electrical Systems. Open and close a 3 phase circuit manually and automatically. Open the circuit automatically when a fault was created. Faults can be of various types – Under or over voltage/ voltage Unbalance, under or over Frequency, Short circuits, Reverse power, Earth fault etc.This breaker is used for main incomer of LV panels and MDBs.

  39. What is VCB and what is the function of it? Ans. VCB means Vacuum Circuit Breaker. In VCB the two contacts are present in a vacuum. When there is a fault these contacts are forced to open resulting arch. As all we know arch does not flow through vacuum so it extinguishes thus VCB was separated two circuits.

  40. What is the different of ACB and MCCB? Ans. ACB and MCCB both are used for safe making and Breaking of Electrical Systems. In principal both serve the same purpose. ACB was having Voltage unbalance/Under or over voltage protection, under or over Frequency protection, Short circuit protection, reverse power protection and Earth fault protection etc. and MCCB Was having Overload protection and Short circuit current protection etc.

  41. What is the Components using for the Electrical Works? Ans. The Components using for electrical works is: - Megger, Multimeter, Clamp Meter, Earth Continuity tester, Battery Gravity tester, Pocket tester, Flat screw drivers, Star screw drivers, wire stripper, Wire cutter, Cutting pliers, Combination pliers, Alenky sets, Box spanner set, Ring spanner set, Adjustable spanner, Nut drivers, Ball pin Hammer, Right Angle, Measurement tape, Center punch, Sprit level, Paint brush etc.

  42. What is UPS and where it is used? Ans. UPS means Uninterrupted Power Supply. When EB power was failed the equipments going shut down and important Documents and data was lost Thatsy using UPS. It was given below of 300 mille seconds backup. So equipments do not know when power was failed. Mostly UPS using for Computers, Medical equipments, Security and Safety equipments.

  43. What is IPS and where it is used? Ans. IPS means Isolated Power Supply.

  44. What is CCTV, and what is the function of it? Ans. CCTV means Closed Circuit Television. This is a Security monitoring system is taken live video pictures of situation in progress for eye witness.

  45. Why Earth is necessary? Ans. To protect Human being and Machine.

  46. How we get shock, and what will happen if get shock? Ans. Standing on the Earth and touching the live wire we get shock. (a) With low voltage - Shock only. (b) With medium voltage – Burn and Death. (c) With High voltage – Sure Death.

  47. Write the name is various types of Batteries? Ans Dry cell battery, Zinc carbon cell battery, Mercury cell battery, Zinc chloride cell battery, Silver Oxide cell battery, lithe yam cell battery, Rechargeable battery (AA, AAA) etc.

  48. What is the recommended specific gravity of battery electrolyte? Ans. 1200 electrolyte.

  49. What is PPE? Ans. PPE means Personal Protective Equipments. Like Coverall, Safety shoes, Helmet, Safety belt, Safety goggles, Hand gloves and musk etc.

  50. What is Transformer /What do you mean by Transformer? Ans. A Static Device which Transforms electrical energy from one circuit to another circuit without any direct electrical connection and with the help of mutual induction between two Windings. It Transforms from one circuit to another circuit without changing its Frequency but may be in different voltage level. This is called Transformer. (Faradays’ Laws of Electromagnetic Induction Method). OR A Static Device which convert the high Voltage to Low Voltage and Low Voltage to High Voltage at the same Frequency that is called Transformer.

  51. What are the Constructional parts of Transformer/ what are the Essential parts of the Transformer? Ans. The Three main parts of the Transformer. (a) Primary Winding of Transformer. (b) Secondary Winding of Transformer. (c) Magnetic Core of Transformer.

  52. What is Primary Winding of Transformer? Ans. Which Produces Magnetic Flux when it is connected to Electrical source?

  53. What is Secondary Winding of Transformer? Ans. The Flux, produced by Primary winding, passes through the Core, will link with the Secondary Winding. This winding also wounds on the same Core and gives the desired output of the Transformer.

  54. What Magnetic Core of Transformer? Ans. The Magnetic Flux produced by the Primary winding, that will pass through this low reluctance path linked with Secondary winding and create a closed Magnetic circuit.

  55. What are the type of Transformer normally we are used? Ans. Two types of Transformer we are normally used. (a) Step Up Transformer. (b) Step Down Transformer.

  56. What is Step Up Transformer/ what do you mean by Step up Transformer? Ans. Output Voltage Higher then input Voltage, the coil Primary turns is low and secondary turns is high, that’s called Step Up transformer.

  57. What is Step Down Transformer/ what do you mean by Step down Transformer? Ans. Output Voltage lower then input Voltage, The coil Primary turns is high and Secondary turns is low, that’s called step down Transformer.

  58. Normally the power Transformer winding types is? Ans. (1) In Step up Transformer.(2) In step down Transformer. (a) Primary is Star connection.(a) Primary is Delta connection. (b) Secondary is Delta connection.(b) Secondary is Star connection.

  59. How many Magnetic paths are there in the connected type of Transformer? Ans. Two types, (a) Core type - one only, (b) Shell type - Two only.

  60. What is the name of winding supply is given and supply is taken? Ans. Primary winding supply is given and Secondary winding supply is taken.

  61. In what connection from we get neutral (Star or Delta)? Ans. Star connection.

  62. What is DC Generator? Ans. A Direct current (DC) Generator is a Device which will convert Mechanical energy into Direct current (DC) Electrical energy. That called DC Generator. Faraday law of electro Magnetic Induction Method. (EMI)

  63. What is DC Generator Types / Classify the DC Generator Types? Ans. Series wound, shunt wound, compound wound, (long shunt, short shunt).

  64. What is DC motor? Ans. A DC Motor is any class of electrical Machines that converts Direct current (DC) electrical power into Mechanical power. The most common types rely on the forces produced by magnetic fields. That called DC motor.

  65. What is DC Motor Types / Classify the DC Motors Types? Ans. Series wound, Shunt wound, Compound wound etc.

  66. What is Capacitor Bank/What is the function of Capacitors Bank? Ans. A Capacitor Bank is a group of several identical Capacitors interconnected in parallel or in series with each others to stored Electrical energy. This group of Capacitors is typically used to correct or counteract a power factor lag. the overall amount of stored energy. Capacitor Banks may also can be used direct current (DC) power supplies to increase stored energy.

  67. How the power factors will improve? Ans. A Static Capacitor is connected to parallel with the load.

  68. What do you mean by Balance load and Unbalance load? Ans. When 3 phase current load is equal it is called balanced load (induction motor). When 3 phase current load is not equal it is called Unbalance load (Factory load wirings)

  69. Write different types of Motor starters? Ans. Doll, Star/Delta, Star/ Double star, (Slow speed/ high speed) Motors etc.

  70. How many times taken Star Delta motor start after Star to Delta Changing? Ans. In 4/5 Seconds only.

  71. What is Leakage current? Ans. Leakage Current = Supply Voltage in Volts. (Insulation Resistance measured by Megger).

  72. What is Resistance? Ans. Resistance is a property of substances which given opposition to flow of Electrons (Ohms).

  73. What is the different between fuse and overload relay? Ans. (a) If there is over current fuse wire will burn need to replace fuse wire or new fuse. (b) If there is over current thermal relay will cut off then can keep rest after cool.

  74. What is the Combination of Resistances? Ans. The Combination of Resistances is (a) Series, (b) Parallel, and (c) Series parallel.

  75. What is the instrument used for testing of insulation strength of equipments? Ans. Megger.

  76. What is the type of Electrical wirings? Ans. (a) The cleat wiring, (b) Wood casing wiring, (c) PVC casing wiring, (d) Conduit wiring.

  77. What are the types of Electrical wiring? Ans. (a) Series wiring, (b) Parallel wiring, (c) Ring wiring.

  78. What do you mean by Polyphase? Ans. Two phases and more than two phases are called polyphase.

  79. What are the ways to connect the six wires of an alternator? Ans.Two ways connection. (a) Star connection. (b) Delta connection.

  80. We can Induce six phase supply? Ans. Yes but it is not an economical.

  81. What is FACP, and what is the function of it? Ans. FACP means Fire Alarm Control Panel. A Fire alarm control panel which is used for detection of smoke/Fire/heat, and trigger the alarm for identification.

  82. Why use a Fire Alarm Systems? Ans. Fire Alarm Systems are used to protect life and property. It protects by (a) Detecting a fire at an early stage. (b) Alerting and evacuating Occupants. (b) Notifying the relevant personal. (d) Identifying and guiding fire fighters. (c) Activating auxiliary functions e.g. smoke controls, lift homing etc.

  83. Write the Fire Alarm Components? Ans. The Fire Alarm Components is Detector & Sensors, Beacons & Strobes, Bells & Sounders, Manual Call Points, power Supplies, and Fire Resistance Cable etc.

  84. What is Extinguisher and what are the types of Extinguisher? Ans. A Fire Extinguisher is an active fire protection device which can be used to control small fires. Often in emergency situations. It is not intended for used on an out of control fire. It was depended on the size of fire. There are different kinds of fire extinguishers.

  85. HT means?91. LT means? Ans. High Tension.Ans. Low Tension.

  86. HV means?93. LV means? Ans. High Voltage.Ans. Low Voltage.

  87. MDB means?95. SMDB means? Ans. Main Distribution Board.Ans. Sub Main Distribution Board.

  88. DB means?97. FDB means? Ans. Distribution Board.Ans. Fuse Distribution Board.

  89. A/C means?99. DC means? Ans. Alternative Current.Ans. Direct Current.

  90. ATS means?101. ACB means? Ans. Automatic Transfer Switch.Ans. Air Circuit Breaker.

  91. VBC means?103. OCB means? Ans. Vacuum Circuit Breaker.Ans. Oil Circuit Breaker.

  92. MVA means?105. HZ means. Ans. Mega Volt Ampere.Ans. Hertz.

  93. PF means?107. CT means? Ans. Power Factor.Ans. Current Transformer.

  94. PT mean109. VFD means? Ans. Potential Transformer.Ans. Variable Frequency Drive.

  95. KVA means?111. KVAR means? Ans. Kilo Volt Ampere.Ans. Kilo Volt Ampere with Resistance.

  96. AVR means?113. KW means? Ans. Automatic Voltage Regulator.Ans. Kilo Watt. 1 Kilo watt = 1000 watts.

  97. DPS means?115. HP means? Ans. Differential Presser Switch.Ans. Horse Power. 1 HP = 0.746kw/or 746 watts.

  98. XLPE means?116. SWA means? Ans. Cross Linked Poly Ethylene.Ans. Steel Wire Armor.

  99. PVC means?118. MICC means? Ans. Poly Vinaiyl Chloride.Ans. Mineral Insulated Copper Cable.

  100. PPM means?120. PPE means? Ans. Planed Preventive Maintenance.Ans. Personal protective Equipments.

  101. HSE means.122. BMS means? Ans. Health Safety Environments.Ans. Building Management Systems.

  102. MCC means?124. ECC means? Ans. Motor Control Center.Ans. Earth Continuity Conductor.

  103. UPS means?126. IPS means? Ans. Uninterrupted Power Supply.Ans. Isolation Power Systems.

  104. CFL means?128. G.I means? Ans. Compact Fluorescent Lamp.Ans. Galvanized Iron.

  105. RPM means?130. FACP means? Ans. Revolution per Minutes.Ans. Fire Alarm Control Panel.

  106. FCU means?132. AHU means? Ans. Fan Coil Unit.Ans. Air Handling Unit.

  107. PTW means?134. Ans. Temporary Work Permit.

helped Thanks For Mr Suman

https://www.google.sk/maps/@25.30391579,51.47813559,16z

Reply to this thread

This site uses cookies and other tracking technologies to differentiate between individual computers, personalized service settings, analytical and statistical purposes, and customization of content and ad serving. This site may also contain third-party cookies. If you continue to use the site, we assume it matches the current settings, but you can change them at any time. More info here: Privacy and Cookie Policy